meta pixel

SRPSKO-KINESKI INDUSTRIJSKI PARK: PRIMEDBE

U toku je #javniuvid u Nacrt PP područja posebne namene za realizaciju projekta “Srpsko – Kineski industrijski park Mihajlo Pupin”.

Rani javni uvid za ovaj plan bio je sproveden tokom prošle godine, kada smo pisali primedbe na neusklađenost sa smernicama planskih i strateških dokumenata grada i Srbije. Odgovore na primedbe nismo dobili, a dokumentaciona osnova za javni uvid gde bi trebalo da se nalaze odgovori na naše primedbe nije objavljena. Međutim, uvidom u plan se jasno vidi da naše primedbe nisu uzete u razmatranje i da se ne odustaje od urbanizacije leve obale Dunava privrednim i komercijalnim delatnostima. Planom se predviđa izgradnja objekata ovih namena na površini od oko 250 hektara, na uštrb poljoprivrednog zemljišta.

Budući da neregularnosti ne manjka ni u Nacrtu plana, sastavili smo primedbe koje možete preuzeti i poslati u svoje ime zaključno sa 19. 5. 2022. godine.

Primedbu možete preuzeti OVDE.

Kako poslati primedbu?

Iako deluje kao da gradska i državna uprava ne želi da učestvujemo, to je pravo svih građana, te vas podstičemo da pročitate i preuzmete primedbe koje smo sastavili i pošaljete ih u svoje ime poštom na adresu:

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Sektor za prostorno planiranje i urbanizam
Nemanjina 22-26
11000 Beograd

Takođe, primedbe možete i sami sastaviti. U tome vam može pomoći Mali vodič kroz planiranje gradova gde možete pronaći uputustvo i formular za pisanje primedbi. Za sva pitanja vam stojimo na raspolaganju na kriznistab@ministarstvoprostora.org. Važno: ne postoji kriterijum za “stručnost” primedbi i komisija za planove mora svaku da razmatra kao podjednako važnu jer čak i kada nisu “stručne” i ne referišu se na zakone, pravilnike i sl. one predstavljaju stav građana i samim tim su validne i značajne za urbanističko planiranje. Stoga, ne ustručavajte se da svojim rečima, iskreno napišete šta mislite.

Više informacija i sam plan možete da pogledate OVDE.

POVEZANI TEKSTOVI

Gde je plan?

Gde je plan?

Verovatno ste primetili da objave i najave urbanističkih planova i projekata ne možete tek tako d…

BEOGRAD 2041

BEOGRAD 2041

Nalazimo se u vrlo specifičnom trenutku – u toku je izrada Generalnog urbanističkog plana Beograd…

GUP Beograda 2041 primedbe

GUP Beograda 2041 primedbe

U toku je rani javni uvid u Generalni urbanistički plan Beograda do 2041. godine. Tri godine nako…

Pandemija ≠ izgovor

Pandemija ≠ izgovor

Grad Beograd najgrublje krši građanska prava u nastojanju da bez učešća javnosti ozakoni štetni i…