meta pixel

GUP BEOGRADA 2041: PRIMEDBE

U toku je rani javni uvid u Generalni urbanistički plan Beograda do 2041. godine.

Tri godine nakon što je Skupština grada Beograda usvojila Odluku od izradi novog GUP-a Beograda do 2041. godine, ovaj krovni, razvojni i strateški dokument grada izašao je pred oči javnosti. Obzirom na važnost ovog planskog dokumenta 31 ekspertska organizacija, građanska i neformalna inicijativa uputila je zahtev nadležnim institucijama, Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda i Komisiji za planove Skupštine grada Beograda, da u što kraćem roku organizuju javne događaje, javne prezentacije Generalnog urbanističkog plana Beograda 2041. Iako nismo dobili odgovor na zahtev, bitka nije izgubljena i nećemo odustajati od zahteva da se javne prezentacije dogode i nakon završenog ranog javnog uvida.

Budući razvoj grada tiče se svih nas i zato vas pozivamo da i vi pošaljete svoje primedbe ili naše koje smo sastavili, a koje možete preuzeti i poslati u svoje ime zaključno sa 30. 6. 2022. godine.

Sastavili smo 9 primedbi podeljenih na nekoliko oblasti koje su obuhvaćene planskom dokumentacijom GUP-a 2041. UČEŠĆE JAVNOSTI U PROCESIMA IZRADE PLANA: Primedba 1 – proces participacije PLANIRANI RAZVOJ GRADA I NAMENE: Primedba 2 – javne namene Primedba 3 – širenje grada ŽIVOTNA SREDINA: Primedba 4 – zaštita životne sredine Primedba 5 – zelena infrastruktura Primedba 6 – grafički prilog – zelena infrastruktura Primedba 7 – Veliko ratno ostrvo STANOVANJE I ZEMLJIŠTE: Primedba 8 – stanovanje Primedba 9 – zemljište

Kako poslati primedbu?

Iako deluje kao da gradska uprava ne želi da učestvujemo, to je pravo svih građana, te vas podstičemo da pročitate i preuzmete primedbe koje smo sastavili i pošaljete ih u svoje ime poštom na adresu:

Gradska uprava grada Beograda
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove
Kraljice Marije 1
11000 Beograd

Takođe, primedbe možete i sami sastaviti. U tome vam može pomoći Mali vodič kroz planiranje gradova gde možete pronaći uputustvo i formular za pisanje primedbi. Za sva pitanja vam stojimo na raspolaganju na kriznistab@ministarstvoprostora.org. Važno: ne postoji kriterijum za “stručnost” primedbi i komisija za planove mora svaku da razmatra kao podjednako važnu jer čak i kada nisu “stručne” i ne referišu se na zakone, pravilnike i sl. one predstavljaju stav građana i samim tim su validne i značajne za urbanističko planiranje. Stoga, ne ustručavajte se da svojim rečima, iskreno napišete šta mislite.

Više informacija i sam plan možete da pogledate OVDE.

POVEZANI TEKSTOVI

Gde je plan?

Gde je plan?

Verovatno ste primetili da objave i najave urbanističkih planova i projekata ne možete tek tako d…

BEOGRAD 2041

BEOGRAD 2041

Nalazimo se u vrlo specifičnom trenutku – u toku je izrada Generalnog urbanističkog plana Beograd…

Pandemija ≠ izgovor

Pandemija ≠ izgovor

Grad Beograd najgrublje krši građanska prava u nastojanju da bez učešća javnosti ozakoni štetni i…