meta pixel

AKTIVACIJA PROSTORA

U Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije, postoje napušteni i zapušteni javni prostori, koji bi mogli da budu od koristi celoj zajednici. Često su to napuštene zgrade, koje su oronule i ostale kao spomenik državi koja je nekada postojala. One više ne mogu da vrše svoju primarnu namenu, zbog “tržišne neatraktivnosti”.

U nastanku organizacije, fokus je bio na neiskorišćenim javnim prostorima, koji su propadali, a imali su potencijal da budu rekreativni, kulturni i društveni centri, koji će biti na raspolaganju svim građanima.

Zajedno sa građanima i građankama uspeli smo da prolaz u centru Beograda pretvorimo u Uličnu galeriju i sa umetnicima stvorimo prostor za javno prikazivanje radova. Jedna od nama bliskih srcu akcija bila je i pretvaranje napuštenog prostora Inex filma na Karaburmi u društveno-kulturni centar, koji je koristio mnogim Beograđanima. Pokrenuli smo i aktiviranje bioskopa “Zvezda” nakon trogodišnje kampanje “Bioskopi: Povratak otpisanih”. 

Pored toga, podržali smo brojne lokalne borbe za prostore u Beogradu, ali i po Srbiji. 2013. godine mapirali smo formalne i neformalne grupe na teritoriji Srbije kroz “Mapu akcije” sa željom da doprinesemo međusobnom učenju i povezivanju, a dve godine kasnije objavili smo priručnik Ko i kako upravlja javnom svojinom sa namerom da doprinesemo unapređenju ove oblasti i pomognemo lokalne napore u aktiviranju prostora.

Na kraju, 2020. sumirali smo naše znanje u oblasti zajedničkih dobara u knjizi Spaces of Commoning: Urban Commons in the ex-Yu region.

Ono što je uočljivo je da ne postoji volja ni mehanizmi od strane Grada koji bi omogućili zajedničke prostore. U susednoj Hrvatskoj, država i grad daju ovakve prostore na raspolaganje organizacijama, koje apliciraju za upotrebu. Mi ovaj sistem nemamo, ali to ne bi bio prvi korak od kog bismo krenuli. Pre toga, potrebno je utvrditi registar svih ovakvih prostora, da bismo svi imali uvid šta nam je na raspolaganju. 

Više o javnoj svojini pročitajte u tekstu Kome treba javna svojina? 

POVEZANI TEKSTOVI

Ekspedicija Inex film

Ekspedicija Inex film

U 2023. godini smo napravili seminar Ekonomija grada, koji je bio otvoren za sve, sa željom da za…

Ulična galerija

Ulična galerija

Ulična galerija predstavlja jedinstven projekat oživljavanja napuštenog i ruiniranog javnog prost…