meta pixel

EKSPEDICIJA INEX FILM

Ekspedicija Inex film je skvot nastao u martu 2011. godine u Beogradu na Karaburmi, sa namerom da istražimo mogućnosti samoorganizovanja, solidarnosti i „uradi sam” životne filozofije. Do kraja 2015. godine, Inex je okupljao pojedince i organizacije kojima je bio neophodan prostor za rad i kulturnu produkciju, a koje pored sopstvenog znanja i volje uglavnom nisu raspolagali drugim resursima.

Inex film je bilo društveno preduzeće koje se bavilo fimskom produkcijom i distribucijom i bilo je deo firme “Inex”, jedne od najvećih spoljno-trgovinskih kompanija u bivšoj Jugoslaviji. Potpuno devastirana bivša zgrada ovog kinematografskog preduzeća predstavlja je simbol tranzicije i brutalne privatizacije društvenih preduzeća.

PROJEKAT

U saradnji sa mladim umetnicima/cama, aktivistima/kinjama i kulturnim radnicima/cama započeli smo oživljavanje ovog objekta kao legitimni čin aktiviranja i upotrebe zajedničkog prostora za potrebe kolektivne proizvodnje i razmene. Vrata su bila otvorena svakome ko je hteo da radi i da stvara, ili da samo provodi slobodno vreme. Od neugledne ruševine zajedno smo napravili društveno-kulturni centar koji je ispirisao nastajanje mnogih drugih prostora u Srbiji.

MANIFEST (preuzeto sa sajta)

“Samoorganizovana kolektivna akcija oživljavanje zgrade Inex filma

Ekspedicija Inex film istražuje mogućnosti samoorganizovanja, solidarnosti i uradi sam životne filozofije u Beogradu s početka 21. veka. Ona okuplja pojedinace i organizacije kojima je neophodan prostor za rad i kulturnu produkciju a koje pored sopstvenog znanja i volje uglavnom ne raspoložu drugim resursima.

Objekat našeg osvajanja, teren raščišćavanja i prostor artikulacije naših potreba je zgrada Inex filma na Karaburmi. Ovaj objekat, nekada sedište velike firme koja se i sama bavila kulturnom produkcijom, već godinama rapidno propada. Naše aktivnosti u njemu su ujedno i poziv nadležnima da ozbiljnije shvate potrebu za prostorima za umetničko stvaralaštvo i druge neprofitne delatnosti.

Oživljavanje zgrade Inex filma se odvija kroz akcije čišćenja, sređivanja i oslikavanja prostora kao i kroz zajedničko organizovanje različitih kulturnih i drugih događaja. Svaka zainteresovana grupa ili pojedinac predlaže i realizuje sadržaje koji postaju deo kolektivnog napora da ovaj prostor preuredimo i osposobimo za stvaralaštvo i razmenu ideja i znanja. Svako je slobodan da se uključi!

U prethodnom periodu organizovali smo tri akcije čišćenja I dva veoma posećenja događaja sa projekcijama filmova, razgovorima, radionicama, ali I DJ programom, što je samo (dobar) početak održivosti ovog prostora. Veliki broj pojedinaca I organizacija koje su se pridružile ekspediciji nam daje snagu da nastavimo dalje sa aktivnostima.

No, I pored svega ovoga svesni smo da prava borba tek predstoji!”

POVEZANI TEKSTOVI

Ulična galerija

Ulična galerija

Ulična galerija predstavlja jedinstven projekat oživljavanja napuštenog i ruiniranog javnog prost…