meta pixel

BIOSKOPI: POVRATAK OTPISANIH

Akciju Bioskopi: Povratak otpisanih pokrenuli smo 2011. godine kao reakciju na propadanje i privatizaciju četrnaest beogradskih bioskopa društvenog preduzeća Beograd film – Balkan, Kozara, Slavica, Voždovac, Zvezda, Odeon, Jadran, 20. oktobar, Kosmaj, Central, Avala, Jedinstvo, Drina i Partizan. 

Svoj rad usmerili smo u dva pravca: ispitivanje potencijala ove ogromne količine napuštenih prostora, i ukazivanje na veliku štetu koja je nastala u kulturnom miljeu grada ovom propalom privatizacijom. Beograd film prodat je početkom 2007. godine na aukciji za 730 miliona dinara, odnosno oko devet miliona evra, čime je su oštećeni država i mali akcionari.

ODEON: GSP – ČUVAR KULTURNOG NASLEĐA GRADA

Prva akcija bila je odavanje počast bioskop “Odeon” – akcijom na stanici Gradskog saobraćajnog preduzeća koja se još uvek zove kao taj zatvoreni bioskop. Još samo GSP ne zna, bioskopa više nema – bila je poruka koju smo zalepili na table autobuske stanice u okviru akcije GSP – čuvar kulturnog nasledja grada.

BALKAN: BULEVAR ZVEZDA ILI GROBLJE BIOSKOPA?

Bioskop “Balkan” jedna je od najstarijih filmskih dvorana u Beogradu, zatvoren je 2010. godine. Danas je pod vlasništvom Fondacije Saša Marčeta prenamenjen u višenamenski prostor za različite kulturne sadržaje. Akcija se nadovazala na ideju Bulevara Zvezda, odnosno postojećih zvezda koje su postavljene u čast jugoslovenskih kinematografskih velikana – glumca Danila Bate Stojkovića, reditelja Aleksandra Saše Petrovića, Živojina Pavlovića i Krsta Škanate. Godinu dana nakon akcije, na fasadu ovog bioskopa postavili smo mermernu spomen-ploču u znak sećanja na sve žrtve privatizacije Beograd filma.

KOZARA: R.I.P.

Nakon požara u maju 2012. godine u kojem je izgoreo nekadašnji bioskop “Kozara”, položili smo vence na mesto večnog počinka u prolazu Bezistan na Terazijama. Paljenjem sveća i minutom ćutanja prolaznici i zainteresovani građani pridružili su se odavanju pošte mestu mnogih mladosti. Uzroci tog požara još uvek su u domenu misterija. U pasažu pored bioskopa Kozara, 2012. godine otvorili smo Uličnu galeriju.

ŠTA STE GLEDALI U BIOSKOPU JADRAN?

Možda najvidljiviji primer nebrige nalazi se u samom centru Beograda – bioskop Jadran sada je kafić. U njegovu čast emitovan je TV prilog u kome sugrađani dele koje filmove su gledali u ovom bioskopu.

20. OKTOBAR: DANAS NEMA PREDSTAVA. DOĐI JUČE.

Na tabli na kojoj su se najavljivali filmovi ispred bioskopa “20. oktobar” iskoristili smo postojeći natpis “DANAS” i dodali ostatak kako bi došli do Danas nema predstava, dođi juče.

VRATIĆE SE SLAVICA!

Plakat filma Slavica zalepili smo na pano bioskopa “Slavica” kao upozorenje partizanskog superheroja, da neće trpeti da bioskop ne radi. Akcija se zove Vratiće se Slavica.

ŠTA STE GLEDALI – GLEDALI STE

Završnicu 41. FEST-a u Beogradu obeležili smo akcijom “Šta ste gledali, gledali ste. Bioskopi su mrtvi”. Na platou ispred Sava centra postavili smo 14 krstova sa imenima bioskopa uništenih privatizacijom. Publika FEST-a pridružila se akciji na simboličnom groblju beogradskih bioskopa.

POVEZANI TEKSTOVI

Ekspedicija Inex film

Ekspedicija Inex film

U 2023. godini smo napravili seminar Ekonomija grada, koji je bio otvoren za sve, sa željom da za…

Ulična galerija

Ulična galerija

Ulična galerija predstavlja jedinstven projekat oživljavanja napuštenog i ruiniranog javnog prost…