meta pixel

OTVOREN PRVI ZEMALJSKI FORUM – HORIZONTI PROMENE!

U ponedeljak, 23. avgusta smo otvorili prvi Zemaljski forum u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima, pod sloganom “Horizonti promene”.

Budući da smo kao Ministarstvo prostora, ali i kao pojedinci i pojedinke, deo mnogih lokalnih borbi, voleli bismo da ovaj forum ponudimo kao prostor gde ćemo zajednički jačati savezništva, kreirati nova i širiti ekosistem ključan za sistemsku promenu koja nam je preko potrebna.

Ovde su ljudi koji se bore za pravo na dom, pravo na vodu, koji staju ispred bagera, koji se bore protiv korupcije, za radna prava, jednakost, solidarnost i godinama unazad svi zajedno pokušavamo da zaštitimo javna dobra i odbranimo osnovno ljudsko pravo na dostojanstven život.Nažalost, naša svakodnevica obojena je nepravdama i poniženjima, nesigurnošću oko temeljnih egzistencijalnih pitanja, porastom nejednakosti, ksenofobije, uništavanjem životne sredine, korupcijom, obesmišljavanjem obrazovanja i diploma, konstantnim požarima (što figurativno što zaista), erodiranjem teško izborenih socijalnih prava kroz procese privatizacije i deregulacije. U ovim okolnostima ne iznenađuje apatija, letargija i strah. Upravo da bismo ovo prevazišli moramo raditi zajedno, moramo zbiti redove, učiti jedni od drugih i boriti se za promenu.

Želeli bismo da na kraju ove škole izađemo sa idejama kako bi nove politike mogle da izgledaju, šta je politička agenda koja kombinuje zelene i leve pozicije, koje su glavne ideje, pitanja i izazovi, koji su realni dometi, i na koje načine ćemo se njima baviti.
Hvala svima što svojom podrškom i prisustvom otvaraju mogućnost da ovaj forum bude i uzbudljiv i koristan i društveno značajan.

Hvala Programskom odboru koji čine Vedran Horvat, Biljana Đorđević, Paola Petrić, Ivan Velisavljević, Gordana Bjeletić i Gazela Pudar Draško. Hvala Hajnrih Bel fondaciji, Zelenoj evropskoj fondaciji i Fund Action zajednici. Hvala Marku Joziću, Moniki Lang, Manonija , Udruženju “Naša kuća”, Dušanu Rajiću i svima koji su svojim trudom, radom, savetima, podrškom i lepim rečima omogućili da ovaj događaj bude uspešan i pre nego što se dogodio.

Veliki pozdrav od tima Ministarstva prostora – Iva Čukić, Jovana Timotijević, Marko Aksentijević, Božena Stojić, Andrija Stojanović, Antonije Ćatić, Marija Mićanović i Katarina Živković

POVEZANI TEKSTOVI

Ekspedicija Inex film

Ekspedicija Inex film

U 2023. godini smo napravili seminar Ekonomija grada, koji je bio otvoren za sve, sa željom da za…

Ekonomija grada

Ekonomija grada

U 2023. godini smo napravili seminar Ekonomija grada, koji je bio otvoren za sve, sa željom da za…

Zemaljski forum

Zemaljski forum

Zemaljski forum je bianualni program koji smo pokrenuli 2021. godine i zamišljen je kao program…

Zemaljski forum 2023

Zemaljski forum 2023

Krajem avgusta 2023. godine organizovali smo drugi Zemaljski forum, pod nazivom Terrestrial …

Zemaljski forum 2023

Građanske skupštine

Kolektiv Ministarstva prostora čvrsto brani poziciju da građani imaju i pravo i kapacitet da, uko…

Izveštaj sa trećeg foruma

Izveštaj sa trećeg foruma

U subotu 26. marta 2022. godine, održan je četvrti participativni forum, čija je tema bila Nacrt PGR …

Zemaljski forum 2021

Zemaljski forum 2021

ZEMALJSKI FORUM 2021Godine 2021. pokrenuli smo bianualni program edukacije i...

Ulična galerija

Ulična galerija

Ulična galerija predstavlja jedinstven projekat oživljavanja napuštenog i ruiniranog javnog prost…

Ka drugačijem gradu

Ka drugačijem gradu

Ka drugačijem gradu je javni program kolektiva Ministarstvo prostora koji obuhvata različite …