meta pixel

EKONOMIJA GRADA

U 2023. godini smo napravili seminar Ekonomija grada, koji je bio otvoren za sve, sa željom da zajedno prodiskutujemo o političkoj ekonomiji i njenom uticaju na razvoj grada, sa posebnim osvrtom na stanovanje.

Finansijska tržišta su preuzela primat u oblikovanju i razvoju grada, što je dovelo do velikih nejednakosti. Jedna od najvećih je shvatanje prostora za život kao robe, koja ima veliku vrednost na tržištu i stvara mogućnosti za sticanje ličnog profita. 

Posledica toga je da su stanovi postali nepriuštivi za obično stanovništvo, da se grade stambeni kvadrati koji su preskupi za većinu stanovništva, dok se o izgradnji stanova u javnom vlasništvu ni ne razmišlja.

U toku prve serije od sedam predavanja, razgovarali smo kako je do ove situacije došlo i kakav razvoj grada očekujemo u budućnosti ako se nastavi ovim pravcem.

Podsetili smo se velike recesije 2008. godine, kako je ona započela, kakve su bile posledice  i šta smo iz toga naučili. Pričali smo o javnim finansijama i stanovanju, o tržištu nekretnina kao mestu bogaćenja, ali i o mogućim oblicima javno finansiranog stanovanja, kao što je novo stambeno zadrugarstvo, po ideji organizacije Ko gradi grad.

Politička ekonomija je tema koju smo tek načeli i želeli bismo da proširimo najpre svoja znanja, jer je ovo oblast kojom ne baratamo u dovoljnoj meri. Pozvali smo stručnjake koji imaju iskustva sa različitim levim politika u teoriji i praksi, koji su nam otvorili neka nova znanja i vidike.

Svakako, ideja je nastaviti sa seminarom i nastaviti razgovore o mogućim politikama koje bi na najbolji način oblikovale naše živote. Izuzetno nam je drago što su se na predavanjima pojavljivali različiti ljudi, koji do sada nisu imali prilike da se susretnu sa našom organizacijom. To nam govori da je ovo tema za koju postoji interesovanje i da ljudi nisu zadovoljni trenutnim načinom vođenja ekonomske i stambene politike.

POVEZANI TEKSTOVI

Zemaljski forum

Zemaljski forum

Zemaljski forum je bianualni program koji smo pokrenuli 2021. godine i zamišljen je kao program…

Zemaljski forum 2023

Zemaljski forum 2023

Krajem avgusta 2023. godine organizovali smo drugi Zemaljski forum, pod nazivom Terrestrial …

Zemaljski forum 2021

Zemaljski forum 2021

ZEMALJSKI FORUM 2021Godine 2021. pokrenuli smo bianualni program edukacije i...

Ka drugačijem gradu

Ka drugačijem gradu

Ka drugačijem gradu je javni program kolektiva Ministarstvo prostora koji obuhvata različite …