ZEMALJSKI FORUM 2021
HORIZONTI PROMENE

KADA? 23 – 29. avgust 2021. godine
GDE? Sremski Karlovci

Pokrećemo bianualni program edukacije i razmene za ljude iz različitih oblasti društvenog angažovanja (aktivizam, akademija, civilno društvo, mediji). Zemaljski forum će se ove godine održati u Sremskim Karlovcima, u periodu od 23. do 29. avgusta, sa tematskim okvirom – Horizonti promene, sa preko 30 predavačica i predavača iz regiona i sveta i preko 100 učesnika. Žudnja za promenom biće naš ključni pokretač u promišljanju progresivnih politika, institucionalnih praksi kao i borbi za pravedno društvo u granicama planetarne izdržljivosti. Zemaljski forum ima za cilj da inspiriše razgovorima o progresivnim politikama kao i da pruži podršku upoznavanju i udruživanju aktera iz različitih disciplina i oblasti delovanja. Ovogodišnji program sastavljen je od tri modula:

  • priuštivo stanovanje
  • demokratizacija javnih usluga i upravljanja javnim resursima
  • pravedna energetska tranzicija

Želimo da otvorimo prostor obrazovanje o aktuelnim narativima u polju društvene trasnforamcije kao i razmenu iskustava i uvida u polju praktičnih politika i borbi kroz predavanja, razgovore, predstavljanja inicijativa, radionice i filmske projekcije. Zemaljski forum organizujemo u saradnji sa Heinrich Böll Stiftung kancelarijom u beogradu i Zelenom evropskom fondacijom (finansijski podržanom od strane Evropskog parlamenta) i uz podršku Fund Action zajednice

Priuštivo stanovanje
Komodifikacija stanovanja, kao očekivana manifestacija tendencije kapitala da raste i širi se na sve sfere društva, proizvela je sukob između stana kao krova nad glavom, kao osnovnog ljudskog prava, sa jedne, i stana kao robe, odnosno izvora profita, sa druge. U okviru ovog modula imaćete prilike da čujete Sammuel Stein-a, ekipu iz STEALTH.unlimited, Zlatu Vuksanović – Macura, Ivu Marčetić i druge.

Demokratizacija javnih usluga i upravljanja javnim resursima
U okviru ovog modula bavićemo se formama zajedničkog upravljanja javnim uslugama i dobrima, novim mehanizmima participacije u procesima donošenja odluka, a biće i osvrta na rodno senzitivno analiziranje i kreiranje javnih politika. Imaćete priliku da čujete Nikolinu Rajković, Biljanu Đorđević, Sonju Avlijaš i druge.

Pravedna energetska tranzicija
Razgovaraćemo o (ne)znanju o zagađenju, karbonskoj neutralnosti i zelenim politikama. Predavanja će držati Vladimir Đurđević, Mirjana Jovanović i drugi.

Pored predavanja upoznaćemo se sa različitim inicijativama i u formi radionica kolektivno promišljati i vežbati taktike i strategije samoorganizovanja i borbe u lokalnom kontekstu.


Programski odbor:
Vedran Horvat, Institut za političku ekologiju, Hrvatska;
Gazela Pudar Daško, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Srbija;
Biljana Đorđević, Fakultet političkih nauka, Ne da(vi)mo Beograd, Srbija;
Ivan Velisavljević, Dom kulture Studentski grad, Partija radikalne levice, Srbija;
Paola Petrić, Heinrich Boll fondacija, Srbija; i
Gordana Bjeletić, Južne vesti, Srbija

….

Poziv za učesnike je završen. Svi kandidati koji su se prijavili biće obavešteni o rezultatima selekcije najkasnije do 25. juna. Troškove puta, smeštaja i hrane pokriva organizator letnje škole. Zvanični jezik škole biće BHS, dok će neka predavanja biti održana i na engleskom jeziku. Program će biti organizovan u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.