meta pixel

ZA NASELJE PO MERI STANARA – US STEPA STEPANOVIĆ

Beogradsko naselje Stepa Stepanović izgrađeno je pre jednu deceniju i danas izgleda značajno drugačije nego što je prvobitno zamišljeno. Urbanistički projekat za izgradnju naselja uključivao je izgrađnju dva vrtića, dve osnovne škole, saobraćajnice neophodne za povezivanje naselja, doma zdravlja, pijaca.  Sve ovo delovalo je kupcima stanova kao garancija za komforan život. Međutim, investitori su odustali od izgradnje većine ovih sadržaja a građani su iznevereni i dovedeni u zabludu. Uprkos svemu, nisu odustali od borbe za kvalitetniji život u naselju. Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović osnovano je još 2012. godine i, kako kažu – jedino je koje se zalaže za interese stanara.

„S obzirom da smo često bili svedoci da se problemi rešavaju ad hoc i pored postojanja sistemskih rešenja, smatramo da su građanske inicijative bitan faktor koji podstiče nadležnime da probleme rešavaju u korist građana.“ , poručuju iz udruženja. Cilj im je unapređivanje života građana u ovom mladom naselju kao i podsticanje institucija da odluke o naselju donose demokratski, a ne na štetu određenih grupa. Jedan od problema stanara je taj što u školi i vrtiću nema mesta za decu iz naselja a umesto doma zdravlja otvorena je ambulanta. Zbog svega navedenog, organizovana je protestna šetnja u martu 2017. i junu 2018. Pošto su shvatili da godine prolaze a nadležni nemaju nameru da im pomognu, građani ovog naselja odlučili su da se usprotive i samoorganizuju.

Jedan od problema bila su razrušena igrališta, ali su građani odlučili da deci obezbede bezbednije i prijatnije mesto za igru. Igralište je očiščeno, klupe su ošmirglane i ofarbane i uz par vrednih ruku, sve je sređeno.

Građani kažu da nemaju nameru da stanu i da će rešavati probleme u naselju – jedan po jedan. Na inicijativu zainteresovanih stanara pokrenuli su i akciju ozelenjavanja uz pomoć JKP Zelenilo. Prikupljene su donacije za kupovinu sadnog materijala i kupljeno 35 sadnica. Takođe, jedan superkomšija donirao je još 5 sadnica, tako da je naselje bogatije za 40 novih sadnica!

Građani se udružuju sve češće– gotovo svako naselje okuplja bar nekoliko savesnih stanara koji zajedničkim snagama oplemenjuju svoj životni prostor. Možda se pitate odakle im volja, uprkos nepovoljnim uslovima i nemarnim institucijama? Odgovor je prost – vetar u leđa daje im ideja da će svojoj deci ostaviti lepše, zelenije i funkcionalnije naselje.

POVEZANI TEKSTOVI

Ekspedicija Inex film

Ekspedicija Inex film

U 2023. godini smo napravili seminar Ekonomija grada, koji je bio otvoren za sve, sa željom da za…

Građanske skupštine

Građanske skupštine

Kolektiv Ministarstva prostora čvrsto brani poziciju da građani imaju i pravo i kapacitet da, uko…

Izveštaj sa trećeg foruma

Izveštaj sa trećeg foruma

U subotu 26. marta 2022. godine, održan je četvrti participativni forum, čija je tema bila Nacrt PGR …

Ulična galerija

Ulična galerija

Ulična galerija predstavlja jedinstven projekat oživljavanja napuštenog i ruiniranog javnog prost…