meta pixel

ŠUMA PEVA – KROŠNJE KOJE ŽIVOT ZNAČE

Šuma – duge šetnje, visoke krošnje, svež vazduh, osećaj spokoja. Grad – beton, ubrzan korak, zagušljiv vazduh i neizbežna užurbanost. Dopire li pesma šume do našeg grada? Jedna kineska poslovica kaže – „Ako ne možeš da pronađeš hlad, ne krivi sunce, već sebe samog“. Iako oko nas svakodnevno niču nove zgrade ipak se, zahvaljujući plemenitoj borbi pojedinaca, pronalazi mesto i za drveće. Važan je svaki petalj koji uspemo da ozelenimo.

Ujedinjeni građani uspevaju da realizuju akcije koje doprinose stvaranju boljih uslova za život u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Podstaknuti ljubavlju prema prirodi, ali i revoltom zbog nedostatka zelenila u Beogradu, naši sugrađani sve češće organizuju sadnje drveća. Najupornija je ekipa iz društvenog servisa Šuma peva, koja još od 2015. istrajava u borbi za zeleniji grad. Oni su bili inspiracija mnogima da počnu da se bave sadnjom a sami su sadili u mnogim beogradskim opštinama, pa i u Sremskoj Mitrovici.  Javor, lipa, likvidambar, bor, crvenolisni hrast, breza, crvenolisna šljiva, četinari, voćke – preko hiljdadu i trista sadnica oplemenilo je Beograd.

Drveće čini mnogo više od toga što ulepšava gradove. Ono sakuplja sunčevu energiju, proizvodi kiseonik, reguliše vlažnost i temperaturu, filtrira vazduh i vodu, ali i obezbeđuje stanište mnogim životinjama.  „Pored toga što volimo drveće, koje nam je neophodno za život, kao i estetska komponenta u ovom gradu, motiviše nas i neki bes zbog onoga što se u poslednje vreme događa. To je sistematsko uništavanje zelenila na privatnim parcelama i izgradnja višespratnica.”, naglašava Tea Nikolić.

Šuma peva konstantno nas svojim delovanjem podseća da su nam zelene površine potrebnije nego ikad. Posebno sada, u vreme pandemije, jer sve češće kao mesto za druženje odabiramo parkove ili obližnju šumu. Tea, Radomir i Jelena iz organizacije, zajedno sa zainteresovanim, ekološki osvećenim građanima, svakog proleća obogaćuju i osvežavaju grad novim sadnicama.  Oni naglašavaju da zavise od donatora, građana i društveno odgovornih firmi. Srećom, ova kreativna ekipa na originalne načine uspeva da obezbedi novac i od zanimljivih događaja, kao što je na primer, ručak podrške. Moguće je kupiti pripremljenu hranu, donirati novac i direktno pomoći da se posadi drvo. Takođe, imaju i onlajn prodavnicu gde kupovinom jedinstvenih poklončića takođe podržavate njihov rad.

„Ozelenite svoj komšiluk – prijavite sadno mesto”, podsećaju nas iz ove zelene inicijative. Ostaje nam da se borimo za svoj hlad, drvorede, ili makar nekoliko krošnji pod prozorom. Svakako, od prirode ne smemo odustati, jer ako je zaboravimo, zaboravili smo i na sebe.

POVEZANI TEKSTOVI

Ekspedicija Inex film

Ekspedicija Inex film

U 2023. godini smo napravili seminar Ekonomija grada, koji je bio otvoren za sve, sa željom da za…

Građanske skupštine

Građanske skupštine

Kolektiv Ministarstva prostora čvrsto brani poziciju da građani imaju i pravo i kapacitet da, uko…

Izveštaj sa trećeg foruma

Izveštaj sa trećeg foruma

U subotu 26. marta 2022. godine, održan je četvrti participativni forum, čija je tema bila Nacrt PGR …

Ulična galerija

Ulična galerija

Ulična galerija predstavlja jedinstven projekat oživljavanja napuštenog i ruiniranog javnog prost…