meta pixel

ZDRUŽENI ZA ČISTIJE I PRIJATNIJE NASELJE – UDRUŽENJE GRAĐANA KOTEŽ

Nepotrebna podela Beograda na desnu i levu obalu Dunava i zanemarivanje naselja van centra, nepravedno stavlja građane prigradskih naselja u drugi plan. Ako vam je potrebno više od pola sata od Trga republike do kuće i svakodnevno ste zarobljeni u nesnosnim gužvama na Pančevačkom mostu, verovatno živite u jednom od njih (neki bi rekli – „Bogu iza nogu“).

Jedno od pet naselja na Levoj obali Dunava, nekada je važilo za najzelenije u Beogradu. Naselje Kotež, dom za oko 15 hiljada ljudi, udaljeno samo 6 kilometara od centra, danas je zapostavljeno. Kotežani su suočeni sa velikim brojem komunalnih i ekoloških problema. Iako vlast nema sluha za njihove probleme ipak su odlučili da sudbinu svog naselja ne prepuštaju slučaju. Udruženje građana Kotež, osnovano je 2017. i do danas može da se pohvali brojnim akcijama.

Počelo je spontano, ali s problemom koji je bio okidač da se Kotežani samoorganizuju. Naime, pre 6 godina dogodila se ekološka katastrofa. ,,Pukla je borčanska kanalizaciona cev, u blizini naselja Kotež. Doslovno je napravila jezero sa kanalizacionom vodom koja je trovala životnu sredinu. Tada sam pozvao par prijatelja da dodju na mesto dešavanja i dok sam davao neku izjavu, rekao sam: Mi ,udruženi građani Koteža…Tada sam i shvatio da zaista treba da se i formalno udružimo.“, seća se Predrag Dučić, jedan od osnivača udruženja.

Ovo je samo jedan u nizu ekoloških problema u Kotežu. U neposrednoj blizini nalazi se oko 60 deponija smeća, dugogodišnji problem otvorene kanalizacije i nekadašnja zelena oaza, Jojkićev Dunavac, u koji otiču fekalne vode. Žitelji Koteža organizovali su nesvakidašnju pešačku turu i na duhovit način iskazali svoj revolt. Avantura Last minute Kotež, obuhvatala je obilazak četiri najzagađenije lokacije – zapušteni park, kanal Kalovita, Kotežanska Vinča i Jojkićev Dunavac. Ovim putem su ukazali na svoje probleme i privukli pažnju velikog broja medija. Na originalan način, dok se druže i razgovaraju, prikupljaju novac za humanitarne svrhe u isto vreme glasno iznose svoje zahteve i zamerke. Autentična je i manifestacija održana ovog leta, simbolično nazvana – Pevajmo od muke. Kotežani su od muke pevali jer su, kako kažu, potpuno zanemareni od strane zvaničnih državnih institucija. „Mi iz UGK se već godinama borimo za naša osnovna ljudska prava“.Najinteresantija je akcija u kojoj su građani ovog naselja zasadili cveće u rupe na putu, jer Beograd put nije reagovao nakon njihovih molbi. Rupe su ubrzo sanirane, a Kotežanci su dokazali da pozitivan stav, srčanost i zajednička borba i te kako mogu da urode plodom.

„Naselje Kotež je bez policije, pošte, banke, pedijatra, ustanove kulture. Ni dečija igrališta nikada nisu obnovljena i sada stoje kao neke iskopine.“, kaže Predrag. Predrag dodaje da je rešavanje problema moguće jedino uz dobru organizaciju i istomišljenike, a to su u Kotežu svi oni koji su svesni svojih potreba. On veruje da Kotežani zajedničkim snagama mogu da se izbore za prijatnije i čistije naselje. „Podrska medija nam je bitna, ali važna je i sreća. A sreća se ipak mora zasluziti.“.

Nadamo se da će njihov entuzijazam podstaći i stanovništvo drugih naselja Leve obale, koji imaju slične probleme.

POVEZANI TEKSTOVI

Ekspedicija Inex film

Ekspedicija Inex film

U 2023. godini smo napravili seminar Ekonomija grada, koji je bio otvoren za sve, sa željom da za…

Građanske skupštine

Građanske skupštine

Kolektiv Ministarstva prostora čvrsto brani poziciju da građani imaju i pravo i kapacitet da, uko…

Izveštaj sa trećeg foruma

Izveštaj sa trećeg foruma

U subotu 26. marta 2022. godine, održan je četvrti participativni forum, čija je tema bila Nacrt PGR …

Ulična galerija

Ulična galerija

Ulična galerija predstavlja jedinstven projekat oživljavanja napuštenog i ruiniranog javnog prost…