meta pixel

BEOGRAD NA VODI: PRIMEDBE

U toku je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna prostornog plana za projekat „Beograd na vodi”.

Već kontrovezni plan iz 2015, postaje još kontroverzniji (i viši!). Da počnemo:

1. SKRAĆENA PROCEDURAprimedba 1

Javni uvid u Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene za “Beograd na vodi” se sprovodi po skraćenoj proceduri od svega 15 dana (u odnosu na 30) što nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, koji takvu skraćenu proceduru omogućava samo kada su u pitanju manje izmene i dopune. Zakon jasno kaže da se pod manjim izmenama i dopunama planskog dokumenta smatraju izmene i dopune koje se sprovode na delu teritorije obuhvata plana koji je manji od jedne trećine ukupne površine planskog dokumenta.

Ukoliko uzmemo u obzir da se urbanistički parametri menjaju za skoro dve trećine blokova (19 od 30 blokova), da se uvodi nova infrastruktura i izmešta socijalna, ovakve izmene i dopune ni pošto ne smeju ići po skraćenoj proceduri.

2. URBANISTIČKI PARAMETRIprimedba 2 (čitaj: Divlji zapad)

Ukupna bruto razvijena građevinska površina se ovim izmenama i dopunama ne menja (ukupna površina svega što je izgrađeno, uključujući površinu svih spratova i podruma), ali se menja maksimalna dozvoljena spratnost 19 od 30 blokova (koja je bila usklađena sa prvobitnom BRGP). Vredno je napomenuti da te izmene nisu minimalne jer se za čak 11 blokova sa 25, 40, 60m povećava na 100m (visina Beograđanke!). U samom planu nema odgovora na pitanje kako će se to regulisati, te smo otišli na javnu prezentaciju i pitali. Odgovor je: investitorski urbanizam, odnosno jedan sveopšti Divlji zapad. Dakle, ko prvi za svoju parcelu prikupi sve potrebne dozvole, moći će da izgradi soliter, dok će ostali morati da se prilagode. To znači da plan omogućava visinski nedefinisanu izgradnju i izgled ovog dela grada se stavlja u ruke investitora. Time se struka planera i urbanista obesmišljava, a prostorno uređenje i oblikovanje grada apsolutno prepušta investitoru (i to ne njihovoj želji i ukusu, već sposobnosti). Objekti će se određivati prema onima koji su prvobitno izgrađeni, te se u ovom trenutku ne može ni zamisliti kako će ovaj prostor na kraju izgledati.

Kako poslati primedbu?

U nastavku možete preuzeti primedbe koje smo mi napisali, potpisati ih u svoje ime i poštom poslati na adresu:

Sekretarijat za urbanizam i gradjevinske poslove
Kraljice Marije br.1
11000 Beograd

Takođe, primedbe možete i sami sastaviti. U tome vam može pomoći Mali vodič kroz planiranje gradova gde možete pronaći uputustvo i formular za pisanje primedbi. Za sva pitanja vam stojimo na raspolaganju na kriznistab@ministarstvoprostora.org.

Rok za podnošenje primedbi je 26. novembar 2020. godine, što je ujedno i poslednja prilika da predate primedbe i učestvujete u izradi ovog plana.

Više informacija i sam plan možete da pogledate OVDE.

POVEZANI TEKSTOVI

Gde je plan?

Gde je plan?

Verovatno ste primetili da objave i najave urbanističkih planova i projekata ne možete tek tako d…

BEOGRAD 2041

BEOGRAD 2041

Nalazimo se u vrlo specifičnom trenutku – u toku je izrada Generalnog urbanističkog plana Beograd…

GUP Beograda 2041 primedbe

GUP Beograda 2041 primedbe

U toku je rani javni uvid u Generalni urbanistički plan Beograda do 2041. godine. Tri godine nako…

Pandemija ≠ izgovor

Pandemija ≠ izgovor

Grad Beograd najgrublje krši građanska prava u nastojanju da bez učešća javnosti ozakoni štetni i…