meta pixel

Završen još jedan Zemaljski forum!

Zemaljski forum je bianulani program koji smo pokrenuli 2021. godine, a krajem avgusta smo uspešno završili organizovanje drugog Foruma! Sa ponosom i olakšanjem možemo da kažemo da smo održali reč da će se program ponoviti svake druge godine. Za nas je to veliki uspeh! 🙂

U pitanju je program edukacije i razmene za ljude iz različitih oblasti društvenog angažovanja (aktivizam, akademija, civilno društvo, mediji) koji se ove godine održao u Požegi, u saradnji sa lokalnim Udruženjem građana Forca. U programu je učestvovalo oko 120 ljudi, imali smo oko 50 predavača, na 25 predavanja, koja su se dešavala u tri različita prostora. Pored toga, organizovali smo i večernji program u vidu filmskih projekcija, lecture performance-a i koncerata.

I ovogodišnji program bio je zamišljen kroz tri glavna modula po temama: urbana ekonomija, deliberativna demokratija i pravedna energetska tranzicija. Pored glavnih modula, imali smo popodnevne sesije, u kojima smo svi, možemo slobodno reći – uživali. One su se bavile temama koje su trenutno aktuelne u domaćim i svetskim medijima i javnom mnjenju.

Ideja za pokretanje Foruma se pojavila kada smo uočili da ne postoji mnogo mesta na kojima zajedno možemo da razgovaramo o aktuelnim narativima u polju društvenih promena. Smatrali smo da je važno otvoriti i stvoriti prostore u kojima ćemo razmeniti iskustva praktičnih politika i borbi kroz predavanja, razgovore, predstavljanje inicijativa, radionice i filmske projekcije.

Ugostili smo predavače iz celog regiona (Dorrina Pumbi, Artan Sadiku, Iva Marčetić, Dorina Pllumbi, Radostina Slavkova, Alexandru Klemen, Hana Ćurak, Sonja Dragović i drugi)i međunarodne predavače, među kojima su i Manuel Aalbers, Alexandros Kioupkiolis, Giovanni Allegretti, Eva Bordos, Keir Milburn, što je posebno doprinelo  deljenju međusobnog iskustva i uvida u zavisnosti od konteksta, ekonomskog i društveno-političkog uređenja. Program škole, kao i pregled svih predavača (i modula i popodnenih sesija), možete videti na ovom linku.

Drago nam je što smo imali priliku da se upoznamo sa Požegom i njenim gostoprimljivim meštanima, a posebno nam je drago što su tu priliku imali i inostrani učesnici i predavači. Tokom trajanja Foruma posetili smo grad Užice i napravili ekskurziju za sve koji se interesuju za jugoslovnesko nasleđe i partizanske borbe, okupali se u jednoj od najlepših reka Rzav i pomogli u blokadi radova na Kablaru.

Nosimo pozitivne utiske i spremamo se za naredni, koji će biti još bolji!

Tokom Foruma snimali smo određena predavanja koja će uskoro biti objavljena na našem Youtube kanalu, tako da pratite nas! 🙂

POVEZANI TEKSTOVI