Publikacije

Savremeni vodič kroz grad i njegove javne prostore autora Hedli Dajer i Marka Njuia. Knjiga upoznaje čitaoce sa pojmom javnog prostora i njegovim značajem, te ukazuje na probleme i mogućnosti korišćenja.

Mapa akcije nastala je istraživanjem prostornih borbi u gradovima u Srbiji. Isticanjem ovih inicijativa i pobuna dobili smo novu kartu Srbije na kojoj su vidljive različite vrste postojećih delovanja u domenu prostornog razvoja grada.

Prilog uz publikaciju MAPA AKCIJE – publikacija i sama mapa prikazuju oko stotinak inicijativa u preko četrdeset opština u Srbiji, koje aktivno deluju u domenu prostornog razvoja lokalne sredine u periodu od 2010. do 2013. godine.

DOM VOJSKE // Ova brošura, nastala unutar izdavačko informativne sekcije Ministarstva prostora obrađuje temu napuštenih Domova vojske u Kruševcu, Valjevu i Knjaževcu i mogućnosti za njihovo preoblikovanje u Domove kulture. (Decembar, 2013)

Ovaj dokument prikazuje da je uključivanje građana u procese planiranja strateško opredeljenje Republike Srbije izraženo u nizu relevantnih dokumenata, što se ne reflektuje u zakonskom okviru niti u praksama planiranja. (Beograd, 2014)

Prilog rekonceptualizaciji mesnih zajednica kao forme lokalne samouprave, polazeći od osnovne hipoteze da se kroz uključivanje građana u odlučivanje o pravcima razvoja zajednice pokazuje i demokratičnost društva u celini.