Publikacije

Publikacija “Ka drugačijem gradu” predstavlja najzanimljivija izlaganja u ciklusu razgovora i predavanja koja smo pokrenuli 2017. godine na temu grada u kojem želimo da živimo, a u čijoj se osnovi zastupa javni interes građana.

Ovaj dokument sumira probleme i nerazumevanja održivog grada i nudi preporuke za različite aktere (donosioce odluka, naučno obrazovne i kulturne organizacije…), na osnovu iskustava pilotiranih tokom trajanja projekta Act4City.

Konferencija ACT4CITY je na jednom mestu okupila veliki broj raznolikih građanskih incijativa iz Crne Gore, Makedonije, Srbije i Hrvatske koje nastoje da doprinesu demokratskijem, zelenijem, odgovornijem razvoju svojih gradova.

Pitanje prostornog razvoja neodvojivo je od sudbine ljudskih zajednica. Od toga šta će se graditi, a šta čuvati zavisi i to ko ćemo biti. Zbog toga je učestvovanje celog društva u planiranju naselja i gradova od velikog značaja.

Koji su kriterijumi i postupci pod kojima se prostori u javnoj svojini ustupaju organizacijama civilnog društva – organizacijama građana koji deluju u javnoj sferi radi ostvarivanja ciljeva od opšteg interesa.

Ova publikacija predstavlja vodič koji treba svima da olakša vožnju bicikla u urbanoj sredini. Od saveta kako odabrati bicikl, kako ga održavati, kuda ga voziti, do razloga zašto ga voziti, na šta obratiti pažnju i kako se obući.