U Kriznom štabu možete dobiti stručnu podršku, savet, konsultacije i pomoć u čitanju planova i projekata, u sastavljanju primedbi, dopisa, i zahteva za institucije, kao i pripreme za javne rasprave. Takođe, možete dobiti savete i podršku prilikom organizovanja svog komšiluka i formiranja lokalne inicijative, kao i u radu sa medijima.

Krizne situacije u planiranju i razvoju naših gradova, krajeva, ulica, blokova sa kojima se sve učestalije suočavamo su brojne – poslovne zgrade umesto prakova, parkinzi na mestu drvoreda, proširenja naših ulica radi protoka više automobila; betonirana šetališta uz naše reke bez i jednog drveta; ukidanje poslednje zelene površine u našem kraju; gustina splavova tolika da više ne vidimo naše reke; institucije pasivne i ne reaguju na naše predloge i ideje; ukidaju se ili uvode nove linije javnog prevoza bez konsultacija sa nama; iznenada i bez objašnjenja se pojavljuju bageri ispred naših zgrada i kuća; neko se iznenada pojavio i seče stabla u našoj ulici; i brojne druge više ili manje sumanute situacije. 

Ukoliko se vi i vaše komšije nalazite u nekoj od ovih kriznih situacija – suočavate se sa nekim urbanističkim planom sa kojim se ne slažete i smatrate da vaš kraj treba drugačije planirati; borite se protiv neke započete izgradnje u vašem kraju; želite da učestvujete u oblikovanju vaše ulice ili bloka, ili imate ideju i inicijativu da pokrenete neki proces promene i uređenja u vašem komšiluku – Ministarstvo prostora vam širom otvara vrata svog Kriznog štaba!

Tim Kriznog štaba sastavljen je od ljudi sa višegodišnjim iskustvom saradnje sa lokalnim inicijativama, kao i stručnjaka u oblasti urbanističkog planiranja, a okuplja i veliki broj saradnika koji vam mogu pomoći u oblasti zaštite životne sredine, zaštite kulturno-istorijskog nasleđa, korišćenja pravnih lekova, i mnogih drugih. 

Do sada smo sarađivali sa preko 30 lokalnih inicijativa ili pojedinaca (Za naš kej, Sačuvajmo zelenu Zvezdaru, Uništavanje zelenila – Jerković, Ug Fruškać, Odbranimo Teslu! itd) koji su nam se obratili iz različitih gradova i mesta u Srbiji, upravo kroz pružanje podrške u navedenim kriznim situacijama. Tu praksu, obogaćenu stečenim iskustvima i znanjem, nastavljamo i dalje – u formi Kriznog štaba!

Možete nam se obratiti direktno, na nekoliko načina.

Uvek nam možete pisati i na društvenim mrežama ili na email adresu kriznistab@ministarstvoprostora.org.

Kroz rad sa lokalnim inicijativama, i na osnovu stečenog znanja i iskustva, pripremili smo vam i ova dva alata koja vam mogu biti od velike pomoći u vašim lokalnim borbama za pravedniji grad, kraj, blok.