Početak

Akciju Bioskopi: Povratak otpisanih pokrenuli smo 2011. godine kao reakciju na propadanje i privatizaciju četrnaest beogradskih bioskopa društvenog preduzeća Beograd film – Balkan, Kozara, Slavica, Voždovac, Zvezda, Odeon, Jadran, 20. oktobar, Kosmaj, Central, Avala, Jedinstvo, Drina i Partizan. Svoj rad usmerili smo u dva pravca: ispitivanje potencijala ove ogromne količine napuštenih prostora, i ukazivanje na veliku štetu koja je nastala u kulturnom miljeu grada ovom propalom privatizacijom.
Beograd film prodat je početkom 2007. godine na aukciji za 730 miliona dinara, odnosno oko devet miliona evra, čime je su oštećeni država i mali akcionari.

Odeon

Prva akcija bila je odavanje počast bioskop “Odeon” – akcijom na stanici Gradskog saobraćajnog preduzeća koja se još uvek zove kao taj zatvoreni bioskop. Još samo GSP ne zna, bioskopa više nema – bila je poruka koju smo zalepili na table autobuske stanice u okviru akcije GSP – čuvar kulturnog nasledja grada.

Balkan

Akcija Bulevar zvezda ili groblje bioskopa? ispred bioskopa “Balkan”, jedne od najstarijih filmskih dvorana u Beogradu, koja je zatvorena 2010. godine, a danas je pod vlasništvom Fondacije Saša Marčeta prenamenjen u višenamenski proctor za različite kulturne sadržaje. Akcija se nadovazala na ideju Bulevara Zvezda, odnosno postojeće zvezde koje su postavljene u čast jugoslovenskih kinematografskih velikana – glumca Danila Bate Stojkovića, reditelja Aleksandra Saše Petrovića, Živojina Pavlovića i Krsta Škanate. Godinu dana kasnije smo na fasadu ovog bioskopa postavili mermernu spomen-ploču u znak sećanja na sve žrtve privatizacije Beograd filma.

Kozara

Nakon požara u maju 2012. godine u kojem je izgoreo nekadašnji bioskop “Kozara”, položili smo vence na mesto večnog počinka u prolazu Bezistan na Terazijama, a paljenjem sveća i minutom ćutanja prolaznici i zainteresovani građani pridružili su se odavanju pošte mestu mnogih mladosti. Uzroci tog požara još uvek su u domenu misterija. U pasažu pored bioskopa Kozara, 2012. godine otvorili smo Uličnu galeriju.

Jadran

Možda najvidljiviji primer nebrige nalazi se u samom centru Beograda – bioskop Jadran sada je kafić. Pogledajte šta su naši sugrađani gledali u njemu, u našem TV prilogu “Šta ste gledali u bioskopu Jadran?”.

20. oktobar

Na tabli na kojoj su se najavljivali filmovi ispred bioskopa “20. oktobar” iskoristili smo postojeći natpis “DANAS” i dodali ostatak kako bi došli do Danas nema predstava, dođi juče.

Slavica

Plakat filma Slavica zalepili smo na pano bioskopa “Slavica” kao upozorenje partizanskog superheroja, da neće trpeti da bioskop ne radi. Akcija se zove Vratiće se Slavica.

Groblje

Završnicu 41. FEST-a u Beogradu obeležili smo akcijom Šta ste gledali, gledali ste. Bioskopi su mrtvi. Na platou ispred Sava centra postavili smo 14 krstova sa imenima bioskopa uništenih privatizacijom. Publika FEST-a pridružila se akciji na simboličnom groblju beogradskih bioskopa.