Pešačko-biciklistički most između blokova i Ade Ciganlije: PRIMEDBE

U toku je javni uvid u Nacrt PDR za izgradnju pešačko – biciklističke veze između Ulice Omladinskih Brigada i Ade Ciganlije. 

Nakon nešto više od dve godine pauze između javnih uvida, javnosti je predstavljen Nacrt plana za pešačko-biciklistički most koji treba da povezuje novobeogradske blokove (45, 44, 70 i 70a) sa Adom Ciganlijom. Kako se u tekstualnom delu dokumentacije Plana navodi, povod za izradu Plana jeste ideja Grada da se Stari savski most izmesti na novu lokaciju i izgradi novi most preko reke Save na mestu Starog savskog mosta. Međutim, nakon izvršene analize za koju je bio angažovan saobraćajni Institut CIP, zaključeno je da je premeštanje postojećeg Starog savskog mosta na lokaciju Ada Ciganlija – Novi Beograd sa tehničke strane izvodljivo, ali da teba uzeti u obzir ekonomsku isplativost i vizuelni efekat takvog premeštanja. Takođe je zaključeno da je tehnički ispravnije razmotriti izgradnju potpuno novog pešačko – biciklističkog mosta, izvedenog kao elegantna, laka i optimalna konstrukcija. Pored idejnog rešenja novog mosta koje je sastavni deo planske dokumentacije, Planom je predviđena i izgradnja javnog parkinga u neposrednoj blizini mosta za potrebe posetilaca i stanara okolnih zgrada. 

Ukoliko vas interesuje buduće povezivanje obala reka novim mostom, pozivamo vas da i vi pošaljete svoje primedbe ili naše koje smo sastavili, a koje možete preuzeti i poslati u svoje ime zaključno sa 21.12.2022. godine.

Sastavili smo 3 primedbe podeljenih na nekoliko oblasti koje su obuhvaćene planskom dokumentacijom pešačko-biciklističkog mosta. UČEŠĆE JAVNOSTI U PROCESIMA IZRADE PLANA: Primedba 1 PREPORUKE ZA ODBRAMBENI NASIP: Primedba 2 JAVNI PARKING: Primedba 3

Kako poslati primedbu?

Iako deluje kao da gradska uprava ne želi da učestvujemo, to je pravo svih građana, te vas podstičemo da pročitate i preuzmete primedbe koje smo sastavili i pošaljete ih u svoje ime poštom na adresu:

Gradska uprava grada Beograda
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove
Kraljice Marije 1
11000 Beograd

Takođe, primedbe možete i sami sastaviti. U tome vam može pomoći Mali vodič kroz planiranje gradova gde možete pronaći uputstvo i formular za pisanje primedbi. Za sva pitanja vam stojimo na raspolaganju na kriznistab@ministarstvoprostora.org. Važno: ne postoji kriterijum za “stručnost” primedbi i komisija za planove mora svaku da razmatra kao podjednako važnu jer čak i kada nisu “stručne” i ne referišu se na zakone, pravilnike i sl. one predstavljaju stav građana i samim tim su validne i značajne za urbanističko planiranje. Stoga, ne ustručavajte se da svojim rečima, iskreno napišete šta mislite.

Više informacija i sam plan možete da pogledate OVDE.

One thought on “Pešačko-biciklistički most između blokova i Ade Ciganlije: PRIMEDBE

  1. Ne odustajte od mosta, a ni od garaže. Ada je centar sporta i zdravog života, zamislite samo koliko dece bi otišlo na Adu i bavilo se sportom, a garaža, pa to samo mi koji živimo na okretnici u O. Brigada znamo kako nam je od splavova, nemamo gde da parkiramo.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s