Otvoren prvi Zemaljski forum – Horizonti promene!

U ponedeljak, 23. avgusta smo otvorili prvi Zemaljski forum u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Budući da smo kao Ministarstvo prostora, ali i kao pojedinci i pojedinke, deo mnogih lokalnih borbi, voleli bismo da ovaj forum ponudimo kao prostor gde ćemo zajednički jačati savezništva, kreirati nova i širiti ekosistem ključan za sistemsku promenu koja nam je preko potrebna.


Ovde su ljudi koji se bore za pravo na dom, pravo na vodu, koji staju ispred bagera, koji se bore protiv korupcije, za radna prava, jednakost, solidarnost i godinama unazad svi zajedno pokušavamo da zaštitimo javna dobra i odbranimo osnovno ljudsko pravo na dostojanstven život.Nažalost, naša svakodnevica obojena je nepravdama i poniženjima, nesigurnošću oko temeljnih egzistencijalnih pitanja, porastom nejednakosti, ksenofobije, uništavanjem životne sredine, korupcijom, obesmišljavanjem obrazovanja i diploma, konstantnim požarima (što figurativno što zaista), erodiranjem teško izborenih socijalnih prava kroz procese privatizacije i deregulacije. U ovim okolnostima ne iznenađuje apatija, letargija i strah. Upravo da bismo ovo prevazišli moramo raditi zajedno, moramo zbiti redove, učiti jedni od drugih i boriti se za promenu.


Želeli bismo da na kraju ove škole izađemo sa idejama kako bi nove politike mogle da izgledaju, šta je politička agenda koja kombinuje zelene i leve pozicije, koje su glavne ideje, pitanja i izazovi, koji su realni dometi, i na koje načine ćemo se njima baviti.
Hvala svima što svojom podrškom i prisustvom otvaraju mogućnost da ovaj forum bude i uzbudljiv i koristan i društveno značajan.


Hvala Programskom odboru koji čine Vedran Horvat, Biljana Đorđević, Paola Petrić, Ivan Velisavljević, Gordana Bjeletić i Gazela Pudar Draško. Hvala Hajnrih Bel fondaciji, Zelenoj evropskoj fondaciji i Fund Action zajednici. Hvala Marku Joziću, Moniki Lang, Manonija , Udruženju “Naša kuća”, Dušanu Rajiću i svima koji su svojim trudom, radom, savetima, podrškom i lepim rečima omogućili da ovaj događaj bude uspešan i pre nego što se dogodio.


Veliki pozdrav od tima Ministarstva prostora – Iva Čukić, Jovana Timotijević, Marko Aksentijević, Božena Stojić, Andrija Stojanović, Antonije Ćatić, Marija Mićanović i Katarina Živković


Foto: Dušan Rajić i Sara Agić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s