Beograd 2041: Planom protiv stambene segregacije

Tokom decembra i januara organizujemo seriju razgovora o Beogradu i njegovoj budućnosti.

Epizoda 01. Ima li Beograd plan za adaptaciju na klimatske promene? // YouTube / Facebook.
Epizoda 02. Od kuće do posla za najviše 30 min // YouTube / Facebook
Epizoda 03. Gde smo tu mi? // YouTube / Facebook
Epizoda 04. Grad čistog vazduha // YouTube / Facebook

Epizoda 05. Beograd 2041: Planom proti stambene segregacije // Zoom / YouTube / Facebook

Pravedan razvoj grada, između ostalog, podrazumeva i da se prostornom distribucijom urbanih funkcija obezbedi da svi stanovnici imaju jednak pristup adekvatnom i sigurnom stanovanju, ali i vrtiću, školi, domu zdravlja, parku ili domu kulture. Beograd se danas, bez sumnje, kreće u suprotnom smeru od ideje pravednog grada, ali je trenutak izrade Generalnog urbanističkog plana za period do 2041. godine upravo šansa da se napravi zaokret u strategijama razvoja i oblikovanja. 

Premda je ređe isticana veza, urbanističko planiranje u velikoj meri određuje uslove u kojima se (ne)ostvaruje adekvatno stanovanje kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Tako recimo, između ostalih, Opšti komentar 4: Pravo na adekvatno stanovanje (čl. 11, stav 1 Pakta) Komiteta za ekonomska, socijalna i kulturna prava ukazuje i na sedam aspekata koji bliže određuju šta zapravo znači adekvatno stanovanje. Jedan od njih se odnosi na lokaciju, odnosno na “omogućen pristup izvorima zaposlenja, zdravstvenoj brizi, školama, institucijama za brigu o detetu i drugim društvenim ustanovama”. Uz to, navodi se da stanovanje ne sme biti pozicionirano na zemljištu koje je zagađeno ili u neposrednoj blizini izvorima zagađenja koji bi mogli da ugroze zdravlje stanovnika.

Disitribucija samih lokacija za stanovanje, dakle, kao i planiranje njihove povezanosti sa drugih javnim servisima koji ispunjavaju svakodnevne potrebe stanovnika u velikoj meri utiču na kvalitet stanovanja. U kontekstu izrade GUP-a za Beograd,  važno je da razmotrimo strategije kojima se kroz planove može omogućiti okvir za pravednije stambene uslove. O tome ćemo u utorak, 26. januara u 18h, diskutovati u okviru petog u nizu javnih razgovora “Beograd 2041” koji se tiču budućnosti ovog grada i unapređenja sistema planiranja.

U razgovoru će učestvovati:

Jasmina Đokić, Urbanistički zavod Beograda;
Zlata Vuksanović-Macura, ekspertkinja za urbanističko planiranje i arhitekturu;
Danilo Ćurčić, A11- Inicijativa za ekonomska i socijalna prava;
Jovana Timotijević, Ministarstvo prostora.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s