Zelenilom protiv sivila – svaka sadnica je važna

Svima nam smeta sivilo. Previse betona i asfalta čine našu svakodnevicu monotonom. Željni smo krošnji, prostranih poljana, čistog vazduha, cveća i mirisa sveže trave. Kada bih svako od nas zasadio po jednu biljku, naša prestonica polako bi se pretvarala u zelenu džunglu. Na sreću, proteklih godina sve česće su inicijative sadnje biljaka kao i pojedinci koji svojim delovanjem podstiču i ostale na radne akcije . Sve više građana i građanki uviđa značaj zelenih površina koje oplemenju grad i čine život u njemu zdravijim i kvalitetnijim.

Interesantna je akcija koje su pokrenule naše sugrađanke Milica Batrišćević i Marija Milošević, a pomoć u izboru biljka im je pružila Kaća Đorđević. Nakon razgovora o stanju zelenila na Zvezdari, obe su se složile da je ulica Dimitrija Tucovića prilično zapuštena i bez dovoljno drveća.  Sa ciljem da se zazeleni ova vrlo prometna ulica, organizovana je akcija sadnje cveća u prazne žardinjere. Naše sugrađanke, pozvale su ljude da doniraju novac za kupovinu sadnica. Odaziv je bio zadovoljavajući i kupljeno je raznovrsno mirišljavo cveće – lavanda, ruzmarin, hrizantema, erike, raznorazni žbunići i puzavice. Zasađeno je čak 110 biljaka u 33 žardinjera! ,,Ideja je bila zasaditi i medonosne biljke, kojima se hrane pčele, tako da je korist dupla!”, dodaje Milica.

Ubrzo nakon akcije osnovana je i Fejsbuk grupa –  Zelenilom protiv sivila, koja okuplja ljubitelje biljaka. Kako kažu, u nju su dobrodošli svi koji vole prirodu i motiku. Ili bar prirodu. U grupi se razmenjuju utisci, ideje, namenjena je lokalnoj organizaciji sadnje cveća, žbunića i drveća. Članovi lociraju mesta koja su pogodna za preuređivanje i dogovaraju se o budućim akcijama. Takođe, prati se stanje već zasađenih biljaka i vodi računa o njihovom zalivanju i održavanju.

Hoćemo da pričamo o biljkama – šta gde može da raste, gde možemo da ih nabavimo, kako da ih održavamo, i da ukažemo gde to imamo prazne žardinjere, prazne poljane, beton i sivilo, gde bismo mogli da ga “ofarbamo” u zeleno. Vreme je da vratimo prirodu u grad – zelenilom protiv sivila!“, ističu u grupi. Ako u vašem kraju imate prazne žardinjere i volju da zasučete rukave, znate kome se možete obratiti. Neko od preko 200 članova grupe Zelenilom protiv sivila, sigurno će vam se rado priključiti u sadnji!

Autorka teksta: Iva Hadnađ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s