Beograd 2041: Gde smo tu mi? / razgovor

Tokom decembra i januara organizujemo seriju razgovora o Beogradu i njegovoj budućnosti. Prvi, koji je imao naziv “Ima li Beograd plan za adaptaciju na klimatske promene?“, održali smo u ponedeljak, 14. decembra i snimak možete da pogledate na YouTube-u i Facebook-u. Drugi, pod nazivom “Od kuće do posla za najviše 30 min” održan je u četvrtak, 17. decembar i isto ga možete pogledati na YouTube-u i Facebook-u.

Treći razgovor pod nazivom “Gde smo tu mi?” održaćemo u utorak, 22. decembra sa početkom u 18h.

Nalazimo se u vrlo specifičnom trenutku –  u toku je izrada Generalnog urbanističkog plana Beograda za period od 2021. do 2041. godine. Ovaj važan i sveobuhvatni plan se izrađuje na svakih 20 godina, a određuje smernice celokupnog razvoja grada, od saobraćaja, preko rasporeda stambenih zona, broja i veličine parkova do izgradnje nove komunalne infrastrukture i objekata. 

Možete li da zamislite da se o ovako jednom važnom dokumentu za naše živote niko od nas ne pita? Mi zapravo ne znamo da li se otpočelo sa izradom ovog plana, dokle se stiglo, koji je njegov sadržaj, ko je uključen u njegovu izradu, čije prioritete i potrebe prati, a na koje probleme nudi rešenja. 

U sistemu planiranja urbanog razvoja formalno važi načelo učešća javnosti. Međutim,  u realnosti se to svodi na ulogu javnosti kao posmatrača, a ne aktivnog učesnika u procesu kreiranja sopstvenog okruženja. U okviru razgovora “Beograd 2041: Gde smo tu mi?“ želimo da pričamo o važnosti uključivanja građana i građanki u pitanja od javnog značaja, te o načinima institucionalizacije šireg i značajnijeg učešća u donošenje odluka koje utiču na naše živote.

U utorak, 22. decembra u 18h, održaće se treći u nizu javnih razgovora “Beograd 2041” koji se tiču budućnosti ovog grada i unapređenja sistema planiranja. Svoje iskustva u ovoj oblasti i mišljenja o tome kako participacija treba da izgleda, podeliće sa nama:

  • Ana Graovac, Urbanistički zavod Beograda;
  • Irena Fiket, Institut za filozofiju i društvenu teoriju;
  • Slobodan Jović, Društvo arhitekata Novog Sada;
  • Iva Čukić, Ministarstvo prostora.

1. zoom
https://us02web.zoom.us/j/81609985242
2. yt live
https://youtu.be/ncSyJMzfA68
3. fb live
https://www.facebook.com/MinistarstvoProstora/posts/3531145293648636

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s